Više od trećine građana vidi Agenciju na čelu borbe protiv korupcije

Godišnji izveštaj 2011. DPA
15/10/2012
Razmena iskustva sa moldavskim ekspertima
07/10/2013

Više od trećine građana vidi Agenciju na čelu borbe protiv korupcije

UNDP_250
print

Prepoznatljivost rada Agencije za borbu protiv korupcije raste iz godine u godinu pokazuju nalazi istraživanja „Stav građana Srbije prema korupciji“, koji su objavljeni 3. oktobra. Sa radom Agencije upoznato je 77 odsto građana, a 35 odsto smatra da bi Agencija trebalo da bude na čelu borbe protiv korupcije. U odnosu na prethodni ciklus, Agencija je kao institucija zabeležila najveći rast, od devet odsto, i tako se našla na trećem mestu odmah posle Vlade Republike Srbije (43 odsto) i policije (39 odsto).

O sedmom talasu istraživanja javnog mnjenja govorili su Zoran Babić, narodni poslanik SNS i predsednik GOPAK Srbija, Juerg Staudenman, v. d. Stalnog predstavnika UNDP u Srbiji, prof. Zoran Stojiljković, član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije i Marko Blagojević, direktor CeSID.

Korupcija je i dalje drugi najveći problem Srbije, a broj onih koji su imali iskustava sa korupcijom je nešto veći u odnosu na prošlu godinu. Svaki treći građanin Srbije očekuje da će se korupcija u narednoj godini smanjiti, a građani smatraju da su najbolji načini borbe stroge kaznene mere (81 odsto), poboljšanje zakonskih mera (64 odsto) , jačanje kontrole države nad javnom administracijom (62 odsto) i jačanje svesti građana o korupciji (52 odsto).

Sa korupcijom je indirektno imalo dodira 26 odsto ispitanika, dok je 11 odsto imalo direktno iskustvo. Ohrabruje činjenica da je sve više onih koji nisu spremni da plate mito kada im se traži (46 odsto). Prosečan iznos mita, među ispitanici ma koji su naveli da su učestvovali u korupciji, je 206 evra i znatno je viši nego u prethodna dva ciklusa.
(Foto: Medija centar Beograd)