Округли сто поводом Правилника о узбуњивачима

Годишњи извештај 2011. Пулс
20/06/2012
Зелена еколошка партија
20/06/2012

Округли сто поводом Правилника о узбуњивачима

okrugliuzbunjivaci2
print

У Србији не постоји одговарајућа заштита оних који пријављују корупцију и у тој области су потребна конкретна законска решења, закључак је са данашњег округлог стола поводом представљања Правилника о узбуњивачима, који је организовала Агенција за борбу против корупције у згради Правосудне академије.

О проблему заштите узбуњивача су осим директора Агенције, Зоране Марковић и члана Одбора Агенције, Чедомира Чупића, говорили и повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, Родољуб Шабић и представник портала Пиштаљка, Маријана Милосављевић као и бројни дискутанти из државних институција, међународних и домаћих организација.
„Ми имамо одређене законске одредбе које су разбацане у различитим текстовима закона. То су појединачне одредбе које када се саберу не дају адекватан систем“, казала је Марковић. Она је навела да израдом правилника Агенција покушава да у својим законским овлашћењима и могућностима заштити узбуњиваче од одмазде послодавца.
Нацртом правилника о заштити узбуњивача предвиђено је, између осталог, да сви запослени у јавном сектору, уз пријаву корупције, могу попунити и образац којим се захтева заштита.
Уколико Агенција процени да постоје услови за то запосленом се одређује заштита и послодавац се обавештава о томе. Заштита траје до две године, а у том периоду послодавац не би смео да физички и психички злоставља запосленог, премешта га на радно место нижег ранга, отпусти или му прети таквим мерама.