Реаговање Агенцијe за борбу против корупције поводом објављивања делова садржаја кривичних пријава

„Мењам себе -мењам свет“
25/12/2012
6. седница Одбора Агенције
23/03/2011

Реаговање Агенцијe за борбу против корупције поводом објављивања делова садржаја кривичних пријава

ZnakHorizontalnoCirilicaveci
print

Агенција сматра недопустивим објављивање делова садржаја кривичних пријава које су 17. априла ове године поднете Републичком јавном тужилаштву против министарке здравља Славице Ђукић Дејановић и потпредседника Владе Војводине Горана Јешића.

На тај начин угрожава се претпоставка невиности и евентуално вођење предистражног, односно кривичног поступка (што је посебно истакнуто у саопштењу Агенције од 17. априла).

Агенција се енергично противи већ устаљеној пракси појединих медија да суде и пресуђују, чак и пре започињања било каквог поступка, и апелује да се вођење поступака врати у за то надлежне институције.

У конкретним случајевима, Агенција је, у циљу обавештавања јавности, а уз сагласност Републичког јавног тужилаштва, објавила само оне информације које не могу угрозити и отежати евентуално вођење предистражног, односно кривичног поступка (име и презиме функционера против којег је поднета кривична пријава, функција коју обавља или је обављао, кривично дело због којег је кривична пријава поднета и датум подношења).