Drugi pišu: Izveštaj EK o napretku Srbije za 2015.
16/11/2015
Predlog zakona o ozakonjenju objekata u Skupštini: precizirati uslove za ozakonjenje i suziti diskreciona ovlašćenja
17/11/2015

Plate zaposlenih u Agenciji

print
Znak-Horizontalno-CirilicaPovodom izjave narodne poslanice Aleksandre Jerkov, koju je iznela 12. novembra 2015. godine na Petoj sednici Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije, raspravljajući povodom Predloga zakona o dopuni Zakona o budžetu Republike Srbije za 2015. godinu, da državni službenici zaposleni u Agenciji za borbu protiv korupcije koji nisu rukovodioci primaju platu od 179.000,00 dinara, Agencija za borbu protiv korupcije obaveštava javnost o sledećim činjenicama:

1. Nijedan državni službenik zaposlen u Agenciji za borbu protiv korupcije ne prima platu u navedenom iznosu.

2. Prosečna plata zaposlenih u Agenciji za borbu protiv korupcije (uključujući i plate direktora, zamenika i pomoćnika direktora) iznosi 68.280,00 dinara.

3. Zaposleni u Agenciji za borbu protiv korupcije se nalaze u istom statusnom režimu kao državni službenici zaposleni u organima državne uprave, a to znači da imaju ista primanja kao i ostali državni službenici.

4. Za razliku od zaposlenih u antikorupcijskim institucijama drugih država, zaposleni u Agenciji za borbu protiv korupcije ne primaju nikakve institucionalne dodatke na platu, iako bi to bilo u skladu sa međunarodnim standardima u oblasti borbe protiv korupcije.

Agencija za borbu protiv korupcije želi i ovom prilikom da skrene pažnju javnosti na to da ona nije javna agencija sa sopstvenim izvorima prihoda kojima može da slobodno raspolaže, pa tako i da samostalno određuje visinu plata svojih zaposlenih. Agencija za borbu protiv korupcije je državni organ i podleže istim ograničenjima kada je reč o određivanju broja zaposlenih državnih službenika i nameštenika, njihovim primanjima i drugim statusnim pitanjima kao državni organi koji su u sistemu državne uprave.