Okrugli stolovi “Institucionalni integritet” širom Srbije

Narodna seljačka stranka
20/06/2012
Godišnji izveštaj 2011. NSS
20/06/2012

Okrugli stolovi “Institucionalni integritet” širom Srbije

print

Jedanaest okruglih stolova „Institucionalni integritet“ održani su tokom maja i juna u: Boru, Paraćinu, Vrnjačkoj Banji, Užicu, Inđiji, Leskovcu, Prokuplju, Šapcu, Bačkoj Topoli, Novom Beogradu i Kovačici.

Ovoga puta, okrugli stolovi bili su organizovani za zaposlene u jedinicma lokalne samouprave i javnim službama (ustanovama kulture – biblioteke, muzeji, arhivi, zavodi za zaštitu spomenika; zdravstvenim ustanovama – domovi zdravlja, bolnice, instituti, zavodi; ustanovama obrazovanja – osnovne i srednje škole, fakulteti, visoke škole; ustanovama studentskog standarda, predškolskim ustanovama, ustanovama u oblasti socijalne zaštite – ustanove za smeštaj dece i omladine, centri za socijalni rad, gerontološki centri).
Foto galerija

U dvočasovnim susretima, predstavnici Agencije govorili su o pojmovima korupcije i integritetu, društvenoj i ličnoj etici, ideji nezavisnih državnih tela i zaštiti javnog dobra, mandatu Agencije za borbu protiv korupcije, kao i o planovima integriteta, Pravilniku o poklonima i registrima koje Agencija vodi. Predavači su bili: Dragana Krunić, šefica Odseka za planove integriteta, Borivoje Mirosavić, samostalni savetnik u Odeljenju za registre i Nebojša Tasić, šef Odseka za programe obuke. Na nekoliko okruglih stolova govorili su i Zorana Marković, direktorka Agencije, kao i Bojana Smartek iz Odseka za programe obuke i Nataša Božić iz Odseka za planove integriteta.
Na 11 okruglih stolova odazvalo se ukupno 279 predstavnika od oko 715 pozvanih institucija, što je manje od trećine pozvanih. Agencija od osnivanja ima za cilj da gostuje u što većem broju gradova i opština u Srbiji i na skupove koje organizuje poziva ne samo predstavnike institucija, već i građane i novinare kako bi u borbu protiv korupcije i primenu Zakona uključila najširu javnost.

Kako bi Akcioni plan za sprovođenje Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije bio uspešno primenjen Agencija će nastaviti da održava seminare, okrugle stolove i druge skupove. Posebnu pažnju Agencija će posvetiti nosiocima odgovornosti za neko javno dobro.