Борба против корупције у спорту

Рок за спровођење плана интегритета до 31. октобра 2019. године
01/10/2019
Циклус обука за функционере
22/10/2019

Борба против корупције у спорту

print

Помоћник директора Агенције за борбу против корупције Јован Божовић учествовао је на дводневној међународној конференцији о корупцији у спорту, која је одржана у Београду. Он је представио феномен договарања исхода фудбалских утакмица и спортских манипулација, као и ризике, типове и учесталост корупције у фудбалу. Посебно се осврнуо на механизме превенције корупције у спорту, јачање личног и институционалног интегритета, као и унапређење транспарентности власништва и финансирања фудбалских клубова. Поред учешћа у панелу, Божовић је био и један од судија на утакмици представника полиције и правосуђа против представника дипломатског кора.
Међу учесницима на конференцији били су представници Националне дирекције за борбу против мафије и тероризма Републике Италије, Канцеларије италијанске Владе за спорт, Интерпола, Еуропола, Организације за економску сарадњу и развој, као и Министарства унутрашњих послова, Републичког јавног тужилаштва и Тужилаштва за организовани криминал Републике Србије.
Конференција је организована у склопу пројекта „Унапређење капацитета српске полиције у борби против корупције“, који спроводи Мисија OSCE у Србији у сарадњи са Министарством унутрашњих послова, уз подршку Владе Краљевине Норвешке и Владе Републике Италије.