Агенција изрекла мере јавног објављивања препоруке за разрешење са јавне функције

Support of the International Foundation for Electoral Systems
29/11/2019

Агенција изрекла мере јавног објављивања препоруке за разрешење са јавне функције

print

Агенција за борбу против корупције, поступајући по пријавама и у законским роковима који су изузетно кратки, донела је решења о повреди Закона о Агенцији за борбу против корупције, против два функционера који су и кандидати на предстојећим изборима у Ваљеву, и изрекла им мере јавног објављивања препоруке за разрешења са јавних функција.

Агенција је утврдила да су они у сврху јавног представљања учесника у изборима и њихових изборних програма, позивања бирача да на изборима гласају за изборну листу Ивица Дачић-„Социјалистичка партија Србије (СПС), Јединствена Србија (ЈС)-Драган Марковић Палма“ за одборнике Скупштине града Ваљева у предизборном споту СПС-ЈС „Увек само Ваљево“ Ђорђе Милановић за градоначелника, који је објављен на друштвеној мрежи Youtube, недозвољено користили јавне ресурсе чиме су поступили супротно одреби чл. 29 Закона о Агенцији.

Носилац листе и кандидат за Градоначелника Ваљева Ђорђе Милановић, ради промоције листе коју предводи, за потребе промотивног спота, злоупотребио је зграду ЈКП Водовод Ваљево у којој директорску функцију обавља од 2014. године.

Овај промотивни спот, је разлог за изрицање мере јавног објављивања препоруке за разрешење са јавне функције за још једног функционера и кандидата за одборника у Ваљеву, Зорана Степановића, в.д директора ЈП Топлана Ваљево, јер је за потребе спота, злоупотребио просторије у згради јавног предузећа на чијем се челу налази. У оба случаја дошло је до недозвољеног коришћења јавних ресурса у сврху политичке промоције.

Ова решења нису коначна и Милановић и Степановић могу поднети жалбу Одбору Агенције.

Агенција има надзорну и контролну функцију, посебно током изборне кампање, и овим путем позива функционере и политичке субјекте на одговоран наступ.