Prevencija ključ sistemske borbe protiv korupcije

Pantelej (Niš) – Izbori za odbornike
26/06/2012
Sjenica – Izbori za odbornike
26/06/2012

Prevencija ključ sistemske borbe protiv korupcije

print
Povodom Dana Evrope, zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladan Joksimović govorio je na konferenciji „Kako pregovarati sa EU“ održanoj 8. maja 2013. godine. Konferenciju „Kako pregovarati sa EU“ organizovao je Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju (FEFA) u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji i Fondom za otvoreno društvo. Učesnicima skupa obratili su se Ivica Dačić, premijer Srbije, Vensan Dežer, šef Delegacije EU i dr Goran Pitić, predsednik Saveta FEFA.
Iskustvima iz prethodnih proširenja Evropske unije bio je posvećen panel na kome su govorili Peter Balaš, bivši Evropski komesar za saobraćaj i glavni pregovarač Mađarske sa EU; Franc But, ambasador Slovenije u Srbiji i zamenik glavnog pregovarača Slovenije sa EU, Maja Bakran Marcić, načelnica Uprave za evropske poslove Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, Tomaš Stražaj, član slovačkog pregovaračkog tima sa EU.
Na panelu o pregovorima Srbije za pristupanju Evropskoj uniji govorili su dr Milica Delević, predsednica Odbora za evropske integracije Narodne skupštine, Milan Pajević, direktor Kancelarije za evropske integracije, Srđan Đurović iz Centra za primenjene evropske studije i Vladan Joksimović, zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije.
U svom izlaganju o značaju Agencije unutar 23. i 24. poglavlja koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, Joksimović je istakao da je ovaj nezavistan državni organ važan partner u prevenciji korupcije i izgradnji sistemskog institucionalnog i zakonodavnog okvira, kao i da je Evropska komisija u svom Izveštaju borbu protiv korupcije označila kao centralni element aktivnosti Vlade.