Директор Агенције за борбу против корупције о Закону о лобирању

Србија напредовала у испуњавању препорука GRECO
02/04/2019
Агенција битан фактор у борби против корупције
10/04/2019

Директор Агенције за борбу против корупције о Закону о лобирању

print

Директор Агенције за борбу против корупције Драган Сикимић, гостујући у јутарњем програму ТВ Прва, изјавио је, поред осталог, да је Група земаља за борбу против корупције Савета Европе (GRECO) у јучерашњем позитивном извештају, којим је Србији укинута оцена “глобално не задовољава”, истакла као посебан напредак у испуњавању њених препорука, доношење Закона о лобирању, чија ће примена почети 14. августа ове године.

– Србија је међу ретким земљама, које су уредиле област лобирања. С обзиром на то да се лобирање догађа, било оно регулисано или не, доношење Закона о лобирању је значајан напредак у остваривању владавине права. Када у августу почнемо да примењујемо овај закон Србија ће у потпуности испунити препоруку GRECO.

Са друге стране, како је реч о потпуно новој области, коју уређује наше право, за доследну примену овог закона потребне су озбиљне припреме. Ради се о материји која је нова за све, како за лобирана лица, тако и за лобисте, а свакако и за Агенцију, која је овим законом добила озбиљна овлашћења – истакао је директор Сикимић, додајући да је веома значајно што је Агенција добила велику подршку од ОЕБСа и ОДИХРа, у погледу обука и тренинга за примену Закона о лобирању.

Закон о лобирању прописује овлашћење директора Агенције за борбу против корупције да донесе Кодекс понашања учесника о лобирању, а Агенција ће бити надлежна за упис у Регистар лобиста, односно Регистар правних лица која врше лобирање, за вођење тих регистара, као и за брисање лобиста и правних лица који врше лобирање из регистара. Агенција ће бити надлежна и за спровођење обука лобиста.

Гостовање директора Агенције можете погледати овде.