Učešće Agencije u izradi dokumenata javnih politika

Civilno društvo 14.03.2022.

Agencija za sprečavanje korupcije aktivno doprinosi stvaranju podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji, i u saradnji sa drugim državnim organima i predstavnicima civilnog sektora uključena je u izradu planskih dokumenata u ovoj oblasti.  Usvajanjem Strategije za stvaranje podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva u Republici Srbiji za period od 2021-2030. godine obezbeđen je pravni i institucionalni okvir neophodan organizacijama civilnog društva, kako bi delovale nezavisno i nesmetano i bile podstaknute za veće učešće u reformskim procesima.

 

Cilj Strategije, u čijoj izradi je učestvovala i Agencija, je da se obezbedi veće uključivanje civilnog sektora u proces donošenja odluka na svim nivoima, unapredi transparentno finansiranje i održivost civilnog sektora kao i da poveća učešće organizacija civilnog društva u procesu evropskih integracija.

Više detalja sa prvog sastanka Posebne radne grupe za izradu Akcionog plana za sprovođenje Strategije na linku Saradnja sa organizacijama civilnog društva.