Saopštenje

ASK 08.10.2021.

Vlada Republike Srbije donela je Zaključak o usvajanju Nacionalne procene rizika od pranja novca i nacionalne procene rizika od finansiranja terorizma, Procene rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u sektoru digitalne imovine i Procene rizika od finansiranja širenja oružja za masovno uništenje na sednici održanoj 30.9.2021. godine.

 

Republika Srbija izradila je strateške izveštaje, od kojih dva predstavljaju sveobuhvatno preispitivanje rizika iz 2018. godine, u delu koji se odnosi na pranje novca i finansiranje terorizma, a prvi put je izvršena procena rizika od finansiranja širenja oružja za masovno uništenje i rizika od pranja novca i finansiranja terorizma u sektoru digitalne imovine.

Agencija za sprečavanje korupcije, pored ostalih nadležnih institucija, učestvovala je u proceni rizika, čime je doprinela izradi ovih značajnih dokumenata.

U narednom periodu, u skladu sa preporukama Radne grupe za finansijsku aktivnost – međunarodnog tela, čiji je zadatak razvoj i unapređenje borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma (FATF), pratiće se posvećenost države da na identifikovane rizike adekvatno odgovori.