Radionica o lobiranju – rezultati i očekivanja

Lobiranje 25.11.2021.

U Palati Srbija održana je druga radionica o lobiranju u Republici Srbiji pod nazivom: „Rezultati i očekivanja“ kojoj su prisustvovali predstavnici svih učesnika u aktivnosti lobiranja koji su prošli obuku Agencije sa ciljem da razmene iskustva, rezultate i očekivanja.

Učesnici radionice složili su se da Lobiranje ne sme da se svede na birokratiju i popunjavanje raznih obrazaca, kako bi se zadovoljila zakonska forma, već bi lobirano lice moralo da čuje lobistu i njegove argumente, uz istovremeno osluškivanje i javnosti, kako bi se donosili bolji i primenjiviji propisi od kojih će svi građani imati koristi. Republika Srbija imala je hrabrosti da se priključi manjem broju država u svetu koje imaju zakon ali da bi on imao potpunu primenu svi učesnici moraju da budu aktivniji, zaključak je ovog skupa.

Agencija će i u narednom periodu organizovati slične radionice kako bi se razmenila iskustva, rezultati, uočili određeni nedostaci, iskazala očekivanja i podigla svest u javnosti o lobiranju kao legalnom, legitimnom, etičkom i antikoruptivnom mehanizmu u procesu donošenja ili izmene najvažnijih zakona, drugih propisa ili opštih akata.