OBUKA ZA RUKOVODIOCE INSTITUCIJA KOJE SPROVODE PLAN INTEGRITETA U TREĆEM CIKLUSU ODRŽANA U NIŠU

Plan integriteta 26.03.2024.

Agencija za sprečavanje korupcije održala je 21. marta 2024. godine osmu u nizu obuka za rukovodioce institucija koje su u obavezi da izrade i sprovedu plan integriteta u trećem ciklusu. 

Obuku „Rukovodilac kao pokretač izgradnje institucionalnog integriteta“ pohađalo je 19 direktora i zamenika direktora srednjih i osnovnih škola u Nišu.

Cilј obuke bio je da se rukovodiocima institucija predstavi važnost izrade planova integriteta kao institucionalnog mehanizma za prevenciju korupcije. U skladu sa tim, učesnicima su predstavlјeni mehanizmi za jačanje individualnog i institucionalnog integriteta kroz nadležnosti Agencije, pojam, značaj i svrha izrade plana integriteta odnosno analiza rizika od korupcije u instituciji, a naročita pažnja posvećena je bolјem razumevanju odgovornosti direktora u izgradnji organizacione kulture i integriteta institucije u kontekstu izrade i sprovođenja plana integriteta.

Polaznicima obuke prikazan je i način izrade i sprovođenja plana integriteta kroz IT aplikaciju, sa posebnim osvrtom na identifikaciju i procenu rizika od korupcije, kao i odabir adekvatnih mera pobolјšanja u rizičnim radnim procesima.

Agencija podseća sve institucije da je u toku treća faza u kojoj institucije sprovode mere iz usvojenog plana integriteta, a koordinator u elektronskoj aplikaciji izveštava o njihovom sprovođenju. Krajnji rok za izveštavanje je 30.09.2024. godine, a rok za donošenje Odluke o usvajanju izveštaja o sprovođenju plana integriteta i njeno postavlјanje u aplikaciju je 31.10.2024. godine.