ODRŽANA SEDMA OBUKA ZA RUKOVODIOCE INSTITUCIJA KOJE SPROVODE PLAN INTEGRITETA U TREĆEM CIKLUSU

Plan integriteta 29.02.2024.

Agencija za sprečavanje korupcije održala je 29. februara 2024. godine sedmu u nizu obuku „Rukovodilac kao pokretač izgradnje institucionalnog integriteta“ namenjenu direktorima i zamenicima direktora iz sistema socijalne politike sa teritorije Beograda, Novog Sada, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Sremske Mitrovice i Šapca.

Imajući u vidu ovlašćenja rukovodilaca centara za socijalni rad, domova za decu i omladinu, gerontoloških centara i domova za stare i drugih ustanova socijalne zaštite, Dejan Damnjanović, direktor Agencije objasnio je cilj obuke i naglasio važnost izrade plana integriteta kao institucionalnog mehanizma za prevenciju korupcije.

U skladu sa tim, u nastavku obuke predstavljeni su mehanizmi za jačanje individualnog i institucionalnog integriteta, pojam, značaj i svrha izrade plana integriteta, odnosno analize rizika od korupcije u instituciji. Naročita pažnja posvećena je boljem razumevanju uloge i odgovornosti direktora u izgradnji organizacione kulture institucije i kod izrade i sprovođenja plana integriteta.

Agencija podseća sve institucije da je u toku treća faza u kojoj institucije sprovode mere iz usvojenog plana integriteta, a koordinator u elektronskoj aplikaciji izveštava o njihovom sprovođenju. Krajnji rok za izveštavanje je 30.09.2024. godine, a rok za donošenje Odluke o usvajanju izveštaja o sprovođenju plana integriteta i njeno postavljanje u aplikaciju je 31.10.2024. godine.