POSTUPANJE AGENCIJE PO PRIJAVAMA I PREDSTAVKAMA GRAĐANA

ASK 28.02.2024.

U okviru svojih nadležnosti propisanih Zakonom o sprečavanju korupcije Agencija za sprečavanje korupcije postupa po prijavama građana u vezi sa sumnjom na povredu zakona od strane javnih funkcionera odnosno drugih lica iz domena sprečavanja korupcije, lobiranja i finansiranja političkih subjekata, odnosno po predstavkama građana zbog sumnje na korupciju.

Po prijemu prijava građana u Agenciji ocenjuje se da li se one odnose na pitanja iz nadležnosti Agencije, nakon čega se selektuju prema vrsti potencijalne povrede zakona i formiraju se predmeti koji se raspoređuju na postupanje nadležnom sektoru. 

U vezi sa primlјenim predstavkama, nakon provere da li se odnose na pitanja iz nadležnosti Agencije, takođe se formiraju predmeti koji se prosleđuju u rad nadležnom sektoru, a u slučaju da je reč o pitanjima iz nadležnosti drugog organa, predstavka se upućuje na dalјi rad tom organu.

Postupak po prijavama, odnosno predstavkama građana Agencija sprovodi po pravilima postupka propisanim Zakonom o sprečavanju korupcije, Zakona o lobiranju ili Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, uz shodnu primenu Zakona o opštem upravnom postupku. Nakon završetka postupka, o ishodu postupka po podnetoj prijavi, odnosno predstavci, pisanim putem obaveštava se podnosilac prijave, odnosno predstavke.

U slučajevima u kojima se prijava sastoji od više pitanja iz nadležnosti Agencije, u postupku selekcije prijava i procene osnovanosti vođenja postupka po njima, prijava se upućuje na postupanje u onoliko sektora Agencije koliko ima različitih pitanja u okviru jedne prijave. U takvim slučajevima, u svakom sektoru se formira poseban predmet za pitanje iz prijave iz delokruga rada određenog sektora. Takav način postupanja sprovodi se zbog različite dužine rokova koji se odnose na postupanje po pojedinim pitanjima iz konkretne prijave.

Nakon okončanja svih postupaka proisteklih iz jedne podnete prijave, o ishodu svakog postupka obaveštava se podnosilac prijave pisanim putem sa svim dostupnim informacijama iz ostalih sektora koji po njoj postupaju.

Ocenjujući osnovanost navoda iz prijave u postupku prethodne provere da li postoje uslovi za pokretanje postupka, Agencija može odlučiti da navodi iz prijave nisu osnovani i da nema osnova za pokretanje postupka, o čemu obaveštava podnosioca prijave. Ako se u toku postupka po prijavi utvrdi da ne postoji povreda ovog zakona, postupak se obustavlјa.

Izuzetak od navedenog je postupanje po prijavama u toku izborne kampanje zbog povrede Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, kada se u svakom slučaju na osnovu prijave donosi rešenje koje se objavlјuje na sajtu Agencije.

Saglasno članu 81. Zakona o sprečavanju korupcije, javnosti je dostupan samo podatak o tome da li je protiv javnog funkcionera pokrenut postupak u kome se odlučuje o postojanju povrede ovog zakona i ishod postupka. Ako postupak bude obustavlјen, podaci iz spisa predmeta, izuzev o ishodu postupka i podataka koji su dostupni javnosti prema drugim propisima, ne mogu postati dostupni javnosti bez saglasnosti javnog funkcionera.