SRBIJA USPEŠNO OKONČALA POSTUPAK ČETVRTOG KRUGA EVALUACIJE O USKLAĐENOSTI SA PREPORUKAMA GRUPE DRŽAVA PROTIV KORUPCIJE SAVETA EVROPE

ASK 08.12.2023.

Republika Srbija ostvarila je značajan uspeh u reformama u oblasti vladavine prava, koje su posebno važne u procesu pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Kako se navodi u Dodatku Drugom izveštaju o usklađenosti, koji je usvojen na 95. plenarnom zasedanju Grupe država protiv korupcije Saveta Evrope (GRECO), održanom od 27. novembra do 1. decembra u Strazburu, a objavlјen danas, postupak usaglašenosti u okviru Četvrtog kruga evaluacije u odnosu na Srbiju je okončan.

U Četvrtom krugu evaluacije koji se odnosi na sprečavanje korupcije i unapređenje integriteta u odnosu na narodne poslanike, sudije i tužioce, Republika Srbija je u celosti ispunila deset od 13 preporuka, dok su tri preporuke delimično ispunjene.

Preporuke su se odnosile, između ostalog, na transparentnost zakonodavnog procesa, kodeks ponašanja poslanika, izbor i položaj sudija i tužilaca, promenu u sastavu i načinu izbora Visokog saveta sudstva i Visokog saveta tužilaštva, kao i položaj i nadležnosti Agencije za sprečavanje korupcije.

Izveštaje o evaluaciji i usklađenosti Republike Srbije možete videti ovde