PODNOŠENJE PRELIMINARNIH IZVEŠTAJA O TROŠKOVIMA IZBORNE KAMPANJE

Izbori 2023 07.12.2023.

Agencija za sprečavanje korupcije podseća sve političke subjekte koji učestvuju u izbornoj kampanji povodom izbora koji će se održati 17. decembra 2023. godine da su dužni da Agenciji podnesu preliminarni izveštaj o troškovima izborne kampanje, saglasno odredbi člana 29. Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.

Rok za podnošenje preliminarnog izveštaja je do 10. decembra 2023. godine. Politički subjekti su dužni da izveštaj podnesu i u elektronskoj i pisanoj formi, na obrascu I-2-P koji je propisan Pravilnikom o evidencijama i izveštajima političkog subjekta.

Smatra se da je izveštaj podnet u propisanoj formi ako je podnet i u elektronskoj i u pisanoj formi.

Agencija ističe da je sada omogućeno političkim subjektima koji poseduju kvalifikovani sertifikat za elektronski potpis da izveštaje mogu podneti samo u elektronskoj formi ukoliko izveštaj sadrži elektronski potpis.

Preliminarni izveštaj se odnosi na sve prihode i troškove u vezi sa izbornom kampanjom od dana raspisivanja izbora do 15 dana pre dana određenog za glasanje, što znači da ovaj izveštaj obuhvata period od 1. novembra do 2. decembra 2023. godine.

Napominјemo da se u preliminarnom izveštaju prikazuju svi podaci o prihodima i troškovima koji su nastali u vezi sa izbornom kampanjom, odnosno prikazuju se svi podaci o poreklu, visini i strukturi prikupljenih i utrošenih sredstava iz javnih i privatnih izvora, kredita i zajmova.

Agencija posebno ukazuje na to da se u izveštaju prikazuju podaci o svim troškovima bez obzira na to da li je izvršeno plaćanje ili ne. To znači da se dodatno u napomenama prikazuju podaci o tome da li je određena usluga plaćena  u celosti ili ne, na osnovu računa, predračuna, avansnih računa, ugovora.