OTVARANJE I KORIŠĆENJE POSEBNIH RAČUNA ZA IZBORNU KAMPANJU

Izbori 2023 02.11.2023.

Političke stranke, grupe građana i koalicije (politički subjekti) su dužni da poseban račun otvaraju i koriste u cilјu prikuplјanja sredstava za finansiranje određene izborne kampanje, kao i za plaćanje svih troškova vezanih za istu izbornu kampanju.

Grupe građana otvaraju tekući račun na ime fizičkog lica koje određeno sporazumom, odnosno ugovorom o osnivanju grupe građana, pri čemu to ne može biti račun koje to lice koristi u privatne svrhe.

Agencija za sprečavanje korupcije ukazuje na to da politički subjekat koji ne poseduje poseban račun dužan je da taj račun otvori nakon raspisivanja izbora, a pre proglašenja izborne liste, kod Uprave za trezor ili poslovne banke, i da račun koji je otvoren za finansiranje određene izborne kampanje (za narodne poslanike i odbornike) može da se koristi jedino u tu svrhu.

Posebno treba ukazati na slučaj otvaranja posebnog računa za svrhu izborne kampanje u slučaju lokalnih izbora. Kako su lokalni izbori vezani za teritoriju jedinice lokalne samouprave, i kako ne moraju biti održani u isto vreme, odnosno ne moraju se istovremeno okončati, to politički subjekat koji učestvuje u ovim izbornim kampanjama otvara poseban račun za one lokalne izbore u kojima je registrovao listu.