ODRŽANA PRVA OVOGODIŠNJA OBUKA ZA LOBISTU

Lobiranje 22.03.2023.

Agencija za sprečavanje korupcije sprovela je 16. i 17. marta obuku za lobiste, prvu u ovoj godini. Nakon pozdravne reči direktora Agencije Dejana Damnjanovića, polaznici obuke su kroz predavanja, praktične vežbe i diskusije poučeni o pravima i obavezama učesnika u lobističkim aktivnostima, odredbama Zakona o lobiranju i Kodeksa ponašanja učesnika o lobiranju. Predstavnici Agencije, u skladu za Programom obuke za lobistu, održali su i predavanja iz oblasti Ustavno uređenje Republike Srbije, Državna uprava i lokalna samouprava, Krivična dela i prekršaji i Zaštita podataka o ličnosti. Poseban deo obuke bio je posvećen materiji sukoba interesa i finansiranju političkih aktivnosti.

Danas je u Agenciji organizovana i provera znanja kandidata, nakon čega je sedmoro polaznika obuke steklo uslov za upis u Registar lobista u Republici Srbiji.

Do sada je u ovom registru, za čije vođenje Agencija ima isklјučivu nadležnost, upisano 45 lobista.

Pored obuka, Agencija i drugim aktivnostima doprinosi podizanju svesti o lobiranju kao legalnom, etičkom i antikoruptivnom mehanizmu u procesu donošenja ili izmene zakona, drugih propisa i opštih akata.