Obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije

ASK 08.12.2022.

Međunarodnom konferencijom „Procena rizika korupcije“ Agencija za sprečavanje korupcije obeležava Međunarodni dan borbe protiv korupcije, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji.

Procena rizika korupcije predstavlja sistemski alat koji se koristi sa ciljem da se identifikuju mesta osetljiva na korupciju i razviju delotvorne strategije za upravljanje tim rizicima. Cilj efikasnog upravljanja rizicima korupcije je zaštita javnog interesa, vladavina prava, zaštita ljudskih prava, blagovremeno pružanje adekvatnih usluga građanima, zakonito i efikasno upravljanje javnim resursima. Drugim rečima, sve ono što se korupcijom narušava, istakao je direktor Agencije za sprečavanje korupcije gospodin Dragan Sikimić.

Pored direktora Sikimića, u uvodnom izlaganju učesnicima su se obratili: ambasador Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji, Nađa Ćuk, zamenica šefa Misije Saveta Evrope u Beogradu, Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije i Maja Popović, ministarka pravde Vlade Republike Srbije.

Međunarodni dan borbe protiv korupcije nas podseća da je korupcija globalni problem, svojstven svim državama. Korupcija prodire u sve segmente društva, od ekonomije i preduzeća, do sektora pravosuđa, obrazovanja i medija.  Koruptivne prakse su antiteza dobre uprave. Misija OEBS-a u Srbiji nastaviće da radi u partnerstvu sa srpskim vlastima i nezavisnim institucijama na razvoju inovativnih i održivih mera kako za prevenciju tako i za kažnjavanje korupcije.  Da bismo eliminisali korupciju, potrebno je da radimo u sinergiji i sa svešću da jake demokratske institucije i mehanizmi vladavine prava mogu da budu velika prepreka koruptivnim aktivnostima, istakao je ambasador Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je UN Konvenciju protiv korupcije 31. oktobra 2003. godine te odredila 9. decembar kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije sa ciljem podizanja svesti o korupciji i ulozi Konvencije u sprečavanju i borbi protiv korupcije. UN Konvencija stupila je na snagu 2005. godine i iste godine je ratifikovala Republika Srbija.

Foto: Milan Obradović