Sastanci sa predstavnicima Specijalne istražne službe Litvanije

ASK 05.12.2022.

Sastanci sa predstavnicima Specijalne istražne službe Litvanije, organizovani u okviru Projekta „Podrška jačanju vladavine prava u Republici Srbiji“ (EU za borbu protiv korupcije i osnovna prava),  nastavljeni su u periodu od 28. novembra  do 1. decembra 2022. godine, u prostorijama Agencije za sprečavanje korupcije. Sastancima su prisustvovali predstavnici Sektora za saradnju sa medijima i civilnim društvom, Sektora za pravne poslove, Sektora za prevenciju i jačanje integriteta, Sektora za sukob interesa i  pitanja lobiranja i Sektora za spoljne poslove i strateški razvoj.

Na sastancima su razmatrane teme koje se odnose na  edukaciju, podizanje svesti o štetnosti  korupcije i komunikaciju. Prezentovani su pravni okvir za edukaciju na temu prevencije korupcije, alati koje Specijalna istražna služba Litvanije koristi za edukaciju, principi, ciljne grupe ka kojima su usmerene aktivnosti za podizanje svesti kao i primeri iz Litvanije. 

Drugi deo misije bio je posvećen strateškoj komunikaciji u oblasti borbe protiv korupcije, gde su prezentovani ciljevi, osnovni principi, najčešće korišćene prakse eksterne komunikacije, kao  i važnost i najbolje prakse interne komunikacije.

Tokom sastanaka diskutovano je i  razmatrane su mogućnosti usvajanja i prilagođavanja prezentovanih alata i principa za podizanje svesti o štetnosti korupcije sistemu u Srbiji.

Autor fotogafija: Nikola Ružičić