Održana šesta obuka za rukovodioce institucija koje izrađuju plan integriteta u trećem ciklusu

ASK 01.12.2022.

Agencija za sprečavanje korupcije održala je 30. novembra 2022. godine šestu u nizu obuka za rukovodioce institucija koje su u obavezi da izrade i sprovedu plan integriteta u trećem ciklusu. Obuku „Direktor kao pokretač izgradnje institucionalnog integriteta“ pohađalo je 27 direktora/zamenika direktora, rukovodilaca organizacionih jedinica javnih preduzeća, bolnica, domova zdravlјa, privrednih društava, osnovnih škola, predškolskih ustanova, centara za socijalni rad  Podunavskog i Braničevskog upravnog okruga.

Cilј ove obuke bio je da se rukovodiocima institucija predstavi važnost izrade planova integriteta kao institucionalnog mehanizma za prevenciju korupcije. U skladu sa tim, učesnicima su Dragana Krunić šefica Odseka za planove integriteta i analizu rizika od korupcije i Lidija Kujundžić viši savetnik u Odseku, predstavile mehanizme za jačanje individualnog i institucionalnog integriteta kroz nadležnosti Agencije, pojam, značaj i svrhu izrade plana integriteta odnosno analizu rizika od korupcije u instituciji, a naročita pažnja posvećena je bolјem razumevanju uloge i odgovornosti direktora u izgradnji organizacione kulture institucije i kod izrade i sprovođenja plana integriteta.

Polaznicima obuke predstavlјen je i način izrade i sprovođenja plana integriteta kroz IT aplikaciju, sa posebnim osvrtom na identifikaciju i procenu rizika od korupcije, kao i odabir adekvatnih mera pobolјšanja u rizičnim radnim procesima.

Podsećamo sve institucije da je u toku druga faza izrade plana integriteta u kojoj radna grupa treba da proceni rizike u svim oblastima/procesima koje su navedene u nacrtu plana integriteta, kao i da je krajnji rok za donošenje odluke o usvajanju plana integriteta i njeno postavlјanje u aplikaciju 31.12.2022. godine.