Održana peta obuka za rukovodioce institucija koje izrađuju plan integriteta u trećem ciklusu

ASK 25.11.2022.

Agencija za sprečavanje korupcije održala je petu u nizu obuka za rukovodioce institucija koje su u obavezi da izrade i sprovedu plan integriteta u trećem ciklusu. Obuka „Direktor kao pokretač izgradnje institucionalnog integriteta“, održana je 24. novembra na poziv Opštine Inđija, a pohađalo ju je 24 direktora/zamenika direktora domova zdravlјa, specijalnih bolnica, javnih preduzeća, osnovnih škola, predškolskih ustanova, centara za socijalni rad iz Sremskog upravnog okruga.

Cilj obuke bio je da se rukovodiocima institucija predstavi važnost izrade planova integriteta kao institucionalnog mehanizma za prevenciju korupcije. Učesnicima su Dragana Krunić šefica Odseka za planove integriteta i analizu rizika od korupcije i Lidija Kujundžić viši savetnik u Odseku, objasnile mehanizme za jačanje individualnog i institucionalnog integriteta kroz nadležnosti Agencije.

Polaznicima obuke predstavlјen je i način izrade i sprovođenja plana integriteta kroz IT aplikaciju, sa posebnim osvrtom na identifikaciju i procenu rizika od korupcije, kao i odabir adekvatnih mera pobolјšanja u rizičnim radnim procesima.

Agencija podseća sve institucije da je u toku druga faza izrade plana integriteta u kojoj radna grupa treba da proceni rizike u svim oblastima/procesima koje su navedene u nacrtu plana integriteta, kao i da je krajnji rok za donošenje odluke o usvajanju plana integriteta i njeno postavlјanje u aplikaciju 31.12.2022. godine.