Održana tribina organizovana povodom novog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i nadležnostima Agencije tokom izbora

Civilno društvo 01.02.2022.

Prvi put je u organizaciji Agencije za sprečavanje korupcije održana tribina kojoj su zajedno prisustvovali, razgovarali i pitali predstavnici političkih subjekta, NVO i medija a povodom novog Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i njegove primene kao i o nadležnostima koje Agencija za sprečavanje korupcije ima tokom izbornog procesa.
Budućim učesnicima u izbornoj trci objašnjene su njihove obaveze a predstavnici medija i NVO postavili su mnoštvo zanimljivih pitanja – o visini dozvoljenog priloga fizičkih i pravnih lica političkim subjektima, preko dozvoljene visine poklona, obeležavanja reklamnog materijala i sankcijama. Predstavnica Ministarstva finansija Vesna Jeftić pojasnila je i odgovarala na pitanja koja su se ticala kredita i zajma za zainteresovane političke subjekte koje mogu dobiti na godišnjem nivou kao i o instituciji jemstva.
Ispred Agencije govorili su pomoćnik direktora Dušan Jeličić iz Sektora za finansiranje političkih aktivnosti i njegove koleginice Almira Medunjanin i Larisa Milanović. Tribinu je moderirala pomoćnica direktora Maja Petrović iz Sektora za saradnju sa medijima i civilnim društvom.