Bilateralni konsultativni sastanak sa udruženjem „Birodi“ i predstavnicima Opštinske uprave Kladovo i Radne grupe za izradu Lokalnog antikorupcijskog plana (LAP)

Civilno društvo 24.02.2022.

Dana 24.02.2022. održan je konsultativni sastanak sa predstavnicima udruženja „Birodi“ koje sprovodi projekat „Unapređenje integriteta, transparentnosti i odgovornosti u opštini Kladovo“, kome su osim predstavnica Agencije Ksenije Mitrović i Đurđice Sučević prisustvovali predstavnici udruženja – realizatori projekta Zoran Gavrilović i Snežana Đapić, te predstavnici opštine Kladovo, odnosno radne Grupe za izradu LAP-a.
Navedeni projekat je finansijski podržan od strane Agencije za sprečavanje korupcije, te je konsultativni sastanak koji smo organizovali bio u funkcije podrške i kontrole, odnosno monitoringa toka projekta, kao i pomoći Radnoj grupi da koordinira aktivnosti i odredi rokove za njihovo izvršenje.
Dosad su na projektu izrađeni dokumenti Predlog Poslovnika o radu radne grupe i Metodologija izrade LAP-a. Istovremeno se sa izradom LAP-a u ovoj lokalnoj samoupravi odvija proces izrade plana integriteta, te je predstavnicima LS Kladovo sugerisano da se oblasti koje će biti regulisane planom integriteta ne moraju ponavljati u LAP-u, već samo naznačiti da je to regulisano pomenutim planom, te da se u LAP uključe oblasti za koje je realno da su od interesa za lokalnu samoupravu i koje će se moći stvarno realizovati. To znači, na primer, da bi se značajne i goruće oblasti stavile u LAP, a sve ostalo u planove integriteta.
Koordinator projekta Zoran Gavrilović je predložio da članovi Radne grupe podele između sebe 16 prioritetnih oblasti koje će analizirati i da se na narednom sastanku dogovore mere na kojima će se u okviru tih oblasti raditi. Takođe je predložio da Radna grupa koordinira izradu plana integriteta sa izradom LAP-a, tim pre što su neki članovi ove Radne grupe istovremeno i u timu za izradu plana integriteta.
Zaključeno je da se naredni zajednički sastanak na kojem će biti obavljen i monitoring projekta, biti održan 15. aprila u Kladovu, gde ćemo zajednički utvrditi postignuća Radne grupe, odnosno ispunjenje aktivnosti koje smo dogovorili na današnjem sastanku i dati smernice za dalji rad radi uspešnog ostvarenja projektnih ciljeva.