Postupanje Agencije u toku izborne kampanje

Izbori 10.03.2022.

Agencija za sprečavanje korupcije postupa u skladu sa rokovima propisanim Zakonom o sprečavanju korupcije i Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti.
U prethodnom periodu, Agencija je primila više prijava protiv javnih funkcionera i političkih subjekata u vezi sa eventualnim povredama pomenutih zakona. Po svim prijavama, iako se pojedine odnose na aktivnosti pre početka izborne kampanje te se samim tim o njima odlučuje u redovnom rokovima, Agencija je pokrenula postupke. Neki postupci su okončani i podnosioci prijava su obavešteni o ishodu, dok su preostali u toku.
U slučajevima kada zakon predviđa javno objavljivanje odluke, pored podnosioca prijave se upoznaje i javnost na posebnoj rubrici, koju je, za ovaj izborni ciklus, Agencija obezbedila na svojoj internet prezentaciji.
Pored obaveze donošenja rešenja u kratkom roku, obaveza objavljivanja rešenja na internet prezentaciji Agencije u roku od 24 časa od donošenja odnosi se samo na odluke o povredi Zakona o finansiranju političkih aktivnosti, u postupku vođenom protiv političke stranke odnosno koalicije i grupe građana.
Kada je reč o javnim funkcionerima, ukoliko se utvrdi povreda Zakona o sprečavanju korupcije, direktor Agencije, kao prvostepeni organ, donosi u kratkom zakonskom roku propisane mere, na koje javni funkcioner ima pravo žalbe Veću Agencije, kao drugostepenom organu. Tek nakon konačnosti odluke direktora, podnosilac prijave se obaveštava, a javnost upoznaje samo sa odlukama koje se po zakonu javno objavljuju, kako na internet prezentaciji Agencije, tako i u Službenom glasniku Republike Srbije. Ukoliko se utvrdi da nije došlo do povrede Zakona o sprečavanju korupcije od strane javnog funkcionera, podnosilac prijave se o tome odmah obaveštava.
Pored postupanja po prijavama, Agencija pažljivo prati sve predizborne aktivnosti i, kada ima osnova, pokreće postupke po službenoj dužnosti.