Aгенција донела Смернице за извештавање о спровођењу и вршењу надзора над спровођењем Оперативног плана за спречавање корупције у областима од посебног ризика

AСК 27.10.2021.

Смернице су намењене одговорним субјектима за извештавање о спровођењу активности из Оперативног плана за спречавање корупције у областима од посебног ризика како би овај процес спровели на што ефикаснији начин. Смернице садрже релевантне информације које се односе на рокове и садржај периодичних извештаја које одговорни субјекти достављају Aгенцији, као и информације о роковима и садржају извештаја које Aгенција упућује Координационом телу задуженом за координацију спровођења мера и активности из Оперативног плана на политичком нивоу.

Оперативни план, који је Влада усвојила на седници одржаној 30. септембра 2021. године, представља изузетно значајан документ јавне политике чији централни део садржи мере и активности усмерене на спречавање корупције у појединачним ризичним областима: царина, локална самоуправа, приватизација, јавне набавке и полиција.

Ревидираним Aкционим планом за Поглавље 23 утврђено је да се надзор над спровођењем Оперативног плана поверава Aгенцији за спречавање корупције, која је имала задатак и да изради Смернице за извештавање о спровођењу и вршењу надзора над спровођењем Оперативног плана за спречавање корупције у областима од посебног ризика.