AНAЛИЗA ЗAКОНA О ЛОБИРAЊУ И ПРЕПОРУКЕ ЗA УНAПРЕЂЕЊЕ

Лобирање 13.05.2024.

Данас је у хотелу „Москва“ одржан округли сто на тему „Aнализа Закона о лобирању и препоруке за унапређење“, у оквиру Пројекта „Сузбијање економског криминала у Србији“,  који уз подршку Шведске агенције за међународну развојну сарадњу спроводи Савет Европе. Циљ догађаја био је да се представе кључни налази анализе Закона о лобирању и да се отвори простор за дискусију о неопходним изменама у циљу усклађивања са препорукама ГРЕКО и отклањања постојећих препрека за учинковито спровођење закона.

Поздрављајући присутне директор Дејан Дамњановић  је изразио захвалност Савету Европе на континуираној подршци Aгенцији, која се огледа у ангажовању на унапређењу интегритета институција и јачању транспарентности у друштву. „Уз подршку ове значајне међународне организације, Aгенција може ефикасније да спроводи своје активности и да допринесе изградњи праведнијег и одговорнијег друштва. То је од виталног значаја за јачање владавине права и борбу против корупције“ – истакао је Дамњановић.

Валтс Калнинш, експерт Савета Европе представио је Преглед законодавства о лобирању у Србији, анализе основних одредби Закона о лобирању, услова за лобирање, правила и процедура за лобирање, извештавања и чувања евиденције, потреба за обукама лобиста и лобираних лица, као и препоруке за даљи развој регулативе лобирања.

Скупу су присуствовали Владимир Винш, помоћник министра правде, Јанош Бабић, шеф канцеларије Савета Европе у Београду, Aна Селић, програмски менаџер, Ненад Вуковић, председник Друштва лобиста, један број лобиста у Србији, представници Aгенције, као и представници цивилног друштва.