ОДРЖAНA СЕДМA ОБУКA ЗA РУКОВОДИОЦЕ ИНСТИТУЦИЈA КОЈЕ СПРОВОДЕ ПЛAН ИНТЕГРИТЕТA У ТРЕЋЕМ ЦИКЛУСУ

План интегритета 29.02.2024.

Aгенција за спречавање корупције одржала је 29. фебруара 2024. године седму у низу обуку „Руководилац као покретач изградње институционалног интегритета“ намењену директорима и заменицима директора из система социјалне политике са територије Београда, Новог Сада, Панчева, Пожаревца, Смедерева, Сремске Митровице и Шапца.

Имајући у виду овлашћења руководилаца центара за социјални рад, домова за децу и омладину, геронтолошких центара и домова за старе и других установа социјалне заштите, Дејан Дамњановић, директор Aгенције објаснио је циљ обуке и нагласио важност израде плана интегритета као институционалног механизма за превенцију корупције.

У складу са тим, у наставку обуке представљени су механизми за јачање индивидуалног и институционалног интегритета, појам, значај и сврха израде плана интегритета, односно анализе ризика од корупције у институцији. Нарочита пажња посвећена је бољем разумевању улоге и одговорности директора у изградњи организационе културе институције и код израде и спровођења плана интегритета.

Aгенција подсећа све институције да је у току трећа фаза у којој институције спроводе мере из усвојеног плана интегритета, а координатор у електронској апликацији извештава о њиховом спровођењу. Крајњи рок за извештавање је 30.09.2024. године, а рок за доношење Одлуке о усвајању извештаја о спровођењу плана интегритета и њено постављање у апликацију је 31.10.2024. године.