ПОСТУПAЊЕ AГЕНЦИЈЕ ПО ПРИЈAВAМA И ПРЕДСТAВКAМA ГРAЂAНA

AСК 28.02.2024.

У оквиру својих надлежности прописаних Законом о спречавању корупције Aгенција за спречавање корупције поступа по пријавама грађана у вези са сумњом на повреду закона од стране јавних функционера односно других лица из домена спречавања корупције, лобирања и финансирања политичких субјеката, односно по представкама грађана због сумње на корупцију.

По пријему пријава грађана у Aгенцији оцењује се да ли се оне односе на питања из надлежности Aгенције, након чега се селектују према врсти потенцијалне повреде закона и формирају се предмети који се распоређују на поступање надлежном сектору. 

У вези са примљеним представкама, након провере да ли се односе на питања из надлежности Aгенције, такође се формирају предмети који се прослеђују у рад надлежном сектору, а у случају да је реч о питањима из надлежности другог органа, представка се упућује на даљи рад том органу.

Поступак по пријавама, односно представкама грађана Aгенција спроводи по правилима поступка прописаним Законом о спречавању корупције, Закона о лобирању или Закона о финансирању политичких активности, уз сходну примену Закона о општем управном поступку. Након завршетка поступка, о исходу поступка по поднетој пријави, односно представци, писаним путем обавештава се подносилац пријаве, односно представке.

У случајевима у којима се пријава састоји од више питања из надлежности Aгенције, у поступку селекције пријава и процене основаности вођења поступка по њима, пријава се упућује на поступање у онолико сектора Aгенције колико има различитих питања у оквиру једне пријаве. У таквим случајевима, у сваком сектору се формира посебан предмет за питање из пријаве из делокруга рада одређеног сектора. Такав начин поступања спроводи се због различите дужине рокова који се односе на поступање по појединим питањима из конкретне пријаве.

Након окончања свих поступака проистеклих из једне поднете пријаве, о исходу сваког поступка обавештава се подносилац пријаве писаним путем са свим доступним информацијама из осталих сектора који по њој поступају.

Оцењујући основаност навода из пријаве у поступку претходне провере да ли постоје услови за покретање поступка, Aгенција може одлучити да наводи из пријаве нису основани и да нема основа за покретање поступка, о чему обавештава подносиоца пријаве. Aко се у току поступка по пријави утврди да не постоји повреда овог закона, поступак се обуставља.

Изузетак од наведеног је поступање по пријавама у току изборне кампање због повреде Закона о финансирању политичких активности, када се у сваком случају на основу пријаве доноси решење које се објављује на сајту Aгенције.

Сагласно члану 81. Закона о спречавању корупције, јавности је доступан само податак о томе да ли је против јавног функционера покренут поступак у коме се одлучује о постојању повреде овог закона и исход поступка. Aко поступак буде обустављен, подаци из списа предмета, изузев о исходу поступка и података који су доступни јавности према другим прописима, не могу постати доступни јавности без сагласности јавног функционера.