ПОДНОШЕЊЕ ПРЕЛИМИНAРНИХ ИЗВЕШТAЈA О ТРОШКОВИМA ИЗБОРНЕ КAМПAЊЕ

Избори 2023 07.12.2023.

Aгенција за спречавање корупције подсећа све политичке субјекте који учествују у изборној кампањи поводом избора који ће се одржати 17. децембра 2023. године да су дужни да Aгенцији поднесу прелиминарни извештај о трошковима изборне кампање, сагласно одредби члана 29. Закона о финансирању политичких активности.

Рок за подношење прелиминарног извештаја је до 10. децембра 2023. године. Политички субјекти су дужни да извештај поднесу и у електронској и писаној форми, на обрасцу I-2-P који је прописан Правилником о евиденцијама и извештајима политичког субјекта.

Сматра се да је извештај поднет у прописаној форми ако је поднет и у електронској и у писаној форми.

Aгенција истиче да је сада омогућено политичким субјектима који поседују квалификовани сертификат за електронски потпис да извештаје могу поднети само у електронској форми уколико извештај садржи електронски потпис.

Прелиминарни извештај се односи на све приходе и трошкове у вези са изборном кампањом од дана расписивања избора до 15 дана пре дана одређеног за гласање, што значи да овај извештај обухвата период од 1. новембра до 2. децембра 2023. године.

Напоминјемо да се у прелиминарном извештају приказују сви подаци о приходима и трошковима који су настали у вези са изборном кампањом, односно приказују се сви подаци о пореклу, висини и структури прикупљених и утрошених средстава из јавних и приватних извора, кредита и зајмова.

Aгенција посебно указује на то да се у извештају приказују подаци о свим трошковима без обзира на то да ли је извршено плаћање или не. То значи да се додатно у напоменама приказују подаци о томе да ли је одређена услуга плаћена  у целости или не, на основу рачуна, предрачуна, авансних рачуна, уговора.