ОБУКA У НОВОМ ПAЗAРУ

AСК 26.10.2023.

Aгенција за спречавање корупције организовала је обуку за представнике политичких субјеката и јединица локалне самоуправе са подручја Новог Пазара, Сјенице и Тутина на којој је презентовала део својих законских надлежности и овлашћења.

Први део обуке био је посвећен примени Закона о финансирању политичких активности и обавезама политичких субјеката. Учесници су упознати са изворима и начинима финансирања политичких активности, забранама злоупотребе јавних ресурса током изборне кампање, начину подношења и садржини прелиминарних и коначних извештаја о трошковима изборне кампање као и годишњих извештаја о финансирању. Представницима политичких субјеката је указано да прелиминарни и коначни извештаји морају садржати све податке о трошковима насталим у току изборне кампање.

У наставку обуке, предавањем  „Процена ризика од корупције у прописима локалне самоуправе“ представницима јединица локалне самоуправе је представљена Методологија за процену ризика од корупције у прописима, значајна за израду аката локалне самоуправе.