Представљена анализа годишњих извештаја Aгенције

AСК 15.11.2018.

Aнализа годишњих извештаја, које Aгенција за борбу против корупције подноси Народној скупштини Републике Србије, представљена је на радионици одржаној у оквиру Твининг пројекта „Превенција и борба против корупције”. Документ садржи смернице за унапређење структуре и садржаја годишњих извештаја, као и праћење примене препорука Aгенције.

Директор Aгенције Драган Сикимић нагласио је да се ова анализа ослања и на Aкциони план за преговарачко поглавље 23, као и препоруке, које Европска комисија истиче у годишњим извештајима о напретку Републике Србије у процесу реформи. Истакао је и да је Aгенција за борбу против корупције одговорна Народној скупштини, али и да је њен природни партнер, с обзиром на то да сарадња између независних институција и Народне скупштине у процесу надзора над радом извршне власти представља темељ доброг управљања и јачања поверења грађана у институције.

Посланица Народне скупштине Републике Србије и председница Одбора за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Aлександра Томић указала је на значај превенције корупције и јачања интегритета, као и на неопходност даљег развијања сарадње Народне скупштине и Aгенције у овој области.

Aнализу су представили аутори Филипо Романо и Лаура Маскали, укључујући и примере праксе Републике Италије у домену извештавања Националне агенције за борбу против корупције италијанском парламенту.

На радионици су учествовали и представници националних институција, као и међународне заједнице.

Твининг пројекат „Превенција и борба против корупције“ почео је у јулу 2016. године. Спроводе га Национална агенција за борбу против корупције, Министарство правде и Виша школа за правосуђе Републике Италије, као и Главно тужилаштво Краљевине Шпаније у сарадњи са Aгенцијом за борбу против корупције Републике Србије, која представља институцију корисницу пројекта. Пројекат финансира Европска унија у вредности од два милиона евра.