Избори у општинама Дољевац, Кладово, Кула и Лучани 16. децембра 2018. године

AСК 30.10.2018.

Избори за одборнике у скупштинама општина Дољевац, Кладово, Кула и Лучани расписани су за 16. децембар 2018. године. Сви политички субјекти који имају проглашене листе дужни су да се током изборне кампање придржавају одредаба Закона о финансирању политичких активности. Сходно члану 29. овог Закона, политички субјекти (коалиције, политичке странке и групе грађана које имају проглашене листе, без обзира на то да ли су освојиле мандате или не) имају обавезу да Aгенцији за борбу против корупције поднесу извештаје о трошковима изборних кампања, најкасније 30 дана од дана објављивања коначних резултата избора.

Aгенција подсећа да јавни функционери током изборне кампање могу да врше функцију у политичкој странци, односно да учествују у њеним активностима ако то не угрожава вршење јавне функције и ако то није законом забрањено.

Према члану 29. Закона о Aгенцији за борбу против корупције, функционеру је забрањено да користи јавне ресурсе и скупове на којима учествује и сусрете које има у својству функционера, за промоцију политичких странака, односно политичких субјеката. Осим тога, функционер има дужност да увек недвосмислено предочи саговорницима и јавности да ли износи став органа у којем врши јавну функцију или став политичке странке, односно политичког субјекта.