Састанак директора Aгенције за борбу против корупције и представника Европске уније

AСК 03.04.2018.

Директор Aгенције за борбу против корупције Драган Сикимић састао се са замеником руководиоца Одељења за Србију Генералног директората Европске комисије за суседску политику и преговоре о проширењу Кристосом Макридисом, заменицом шефа Делегације Европске уније у Србији Матејом Норчич Штамцар и њиховим сарадницима.

Директор Сикимић захвалио се на досадашњој подршци Европске уније Aгенцији за борбу против корупције, са нагласком на Твининг пројекат „Превенција и борба против корупције“ (ИПA 2013), који Aгенција тренутно спроводи са Националном агенцијом за борбу против корупције, Министарством правде и Вишом школом за правосуђе Републике Италије, као и Генералним тужилаштвом Краљевине Шпаније. Истакао је и значај сарадње свих релевантних институција на националном и међународном нивоу у борби против корупције.

Представник Генералног директората Европске комисије Макридис указао је на важност владавине права и борбе против корупције у преговорима Републике Србије за чланство у ЕУ, у складу са Стратегијом проширења, коју је Европска комисија објавила у фебруару 2018. године. Истакао је и улогу Aгенције, као једне од водећих институција у области превенције и борбе против корупције.

На састанку су разматране и даље могућности подршке Европске уније у активностима, које Aгенција спроводи у складу са Aкционим планом за поглавље 23.