Обележавање Међународног дана борбе против корупције

AСК 13.12.2018.

Међународном конференцијом о примени механизама превенције корупције, која се одржава 13. и 14. децембра у Београду, Aгенција за борбу против корупције обележава Међународни дан борбе против корупције, уз подршку Мисије ОЕБС у Србији и Владе Републике Италије.

Конференција је усмерена на унапређење размене искуства и добрих пракси у области сукоба интереса, контроле имовине и прихода јавних функционера, контроле финансирања политичких активности и процене ризика корупције са циљем да допринесе јачању сарадње у области борбе против корупције и успостављању основе за заједничке напоре у овом домену.

Директор Aгенције за борбу против корупције Драган Сикимић нагласио је значај међународне сарадње и размене добрих пракси у контексту преговора Републике Србије за чланство у Европској унији, као и чињенице да су превенција и борба против корупције међу најкомплекснијим областима на том путу. Додао је и да је Aгенција у процесу примене механизама превенције корупције посвећена укључивању целог друштва, односно других институција, међународних партнера, медија, цивилног друштва и грађана. Сикимић је изразио захвалност Мисији ОЕБС у Србији, као и Влади Републике Италије што су подржали одржавање конференције.

“Мисија ОЕБС у Србији спремна је да даље развија партнерство са антикорупцијским институцијама и свим релевантним актерима у јачању њихових капацитета и механизама за делотворну борбу против корупције у Србији“, рекао је шеф Мисије ОЕБС у Србији, амбасадор Aндреа Орицио. “Мисија подржава земљу домаћина и њене институције посредством пружања стручне помоћи и оснаживања регионалног приступа, охрабрујући притом њено пуно власништво над резултатима“.

Aмбасадор Италије у Србији Карло Ло Кашо нагласио је да је подршка Италије Србији у напорима у борби против корупције директна последица наслеђа Самита у Трсту одржаног 2017. године, као израз посвећености јачању независности антикорупцијских институција Западног Балкана. „Превенција и борба против корупције није само значајна за процес приступања Европској унији, него је циљ сама по себи“, додао је амбасадор Ло Кашо. „Бићемо усмерени на Србију у домену сарадње у овој области, са циљем креирања бољег пословног окружења, подстицања страних инвестиција, развијања социјалне кохезије и владавине права“.

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је УН Конвенцију против корупције 31. октобра 2003. године те одредила 9. децембар као Међународни дан борбе против корупције са циљем подизања свести о корупцији и улози Конвенције у превенцији и борби против корупције. УН Конвенција ступила је на снагу 2005. године и исте године је ратификовала Република Србија.