Саопштење Aгенције поводом нетачних навода у недељнику НИН

AСК 06.02.2018.

Поводом навода пласираних у недељнику НИН („Трећи човек из кафане“, ауторке Сандре Петрушић, број 3501 од 01. фебруар 2018. године), да је Aгенција за борбу против корупције прикрила извештај Српске напредне странке поднет после председничких избора 2017. године, Aгенција подсећа да је одмах по сазнању да постоје технички проблеми приликом објављивања извештаја о томе обавестила јавност (29.05.2017. године), а да је истог дана објавила и интегралну верзију извештаја (скенирана писана верзија извештаја, са печатом и потписом овлашћеног лица) на свом сајту управо из разлога што је транспарентност у раду обавеза на којој Aгенција инсистира од самог оснивања. Технички проблем отклоњен је 02.06.2017. године када се и извештај СНС-а нашао у регистру поднетих извештаја где стоји до дана данашњег.

Подсећамо да не постоји законски рок у ком Aгенција мора да објави извештаје које подносе политички субјекти, али пракса успостављена од самог почетка била је да се сви извештаји који су поднети у складу са законом објаве на сајту Aгенције без одлагања.

Како се правовремено објављивање на сајту Aгенције интегралне верзије извештаја карактерише као „сакривање финансијског извештаја“ од стране „добро контролисане средине која одрађује не баш чист посао“, то остаје на новинару да објасни јавности.