Саопштење Одбора Aгенције

AСК 19.02.2018.

Дана 18. јануара 2018. године, Aгенцији за борбу против корупције обратило се више медијских кућа, између осталих Блиц, Данас, БИРН, Истиномер, Инсајдер, Aл џазира… као и Транпарентност, интересујући се о следећим питањима, која су по њиховом мишљењу, била релевантна у поступку избора директора Aгенције за борбу против корупције:

1. Да ли је новоизабрани директор Aгенције за борбу против корупције, Драган Сикимић, у предизборним кампањама 2016. и 2017. године уплатио по 40.000 динара на рачун Српске напредне странке?
2. Да ли је новоизабрани директор Aгенције за борбу против корупције, Драган Сикимић, био изабран 2017. године за председника Изборне комисије Општине Земун на предлог коалиције СНС-ПС-ПУПС?
3. Да ли је Драган Сикимић икада био или је тренутно члан Српске напредне странке?
4. Да ли су претходно наведена питања била наведена у биографији Драгана Сикимића коју је поднео на конкурс, односно да ли су била позната члановима Одбора који је извршио избор директора, односно, да ли би евентуално позитиван одговор на наведена питања могао да буде од утицаја на извршени избор директора?

Пре него што да одговор на постављена питања, Одбор Aгенције за борбу против корупције жели да истакне следеће чињенице:

1. Приликом избора директора Aгенције за борбу против корупције, Одбор се руководио условима за избор директора који су прописани чланом 16. Закона о Aгенцији за борбу против корупције („Сл. гласник РС“, бр. 97/2008, 53/2010, 66/2011 – одлука УС, 67/2013 – аутентично тумачење и 8/2015 – одлука УС) у коме је изричито наведено: „За директора може да буде изабрано лице које испуњава опште услове за рад у државним органима, има завршен правни факултет и најмање девет година радног искуства и није осуђивано за кривично дело које га чини недостојним за вршење функције директора. Директор не може да буде члан политичке странке, односно политичког субјекта и подлеже истим обавезама и забранама које се по овом закону односе на функционере.“

2. Када је реч о овлашћењима Одбора Aгенције за борбу против корупције, она су прописана чланом 7. Закона о Aгенцији за борбу против корупције: „Одбор Aгенције бира и разрешава директора Aгенције, одлучује о увећању плате директора, одлучује по жалбама на одлуке директора којима се изричу мере у складу са овим законом, усваја годишњи извештај о раду Aгенције који подноси Народној скупштини, врши надзор над радом и имовинским стањем директора, предлаже буџетска средства за рад Aгенције, доноси пословник о свом раду и врши друге послове одређене овим законом. Одбор Aгенције може, на предлог директора, да оснива саветодавна или радна тела Aгенције.“

3. На седници Одбора од 22. новембра 2017. године, Одбор је приликом расписивања конкурса за избор директора Aгенције дефинисао и критеријуме који ће бити одлучујући приликом избора кандидата за директора Aгенције за борбу против корупције, а то су: познавање позитивних прописа о антикоруптивном законодавству, способност кандидата да руководе великим бројем запослених, склоност ка међународној сарадњи и учешћу у давању доприноса у Поглављу 23 у преговорима са Европском унијом, радно искуство које су кандидати навели у пријави с посебним акцентом на оне послове који су од значаја за квалитетно обављање функције директора и на, што је могуће брже, прилагођавање захтевима и надлежностима директора, а обзиром на претходне послове којима су се кандидати бавили.

Имајући у виду све наведене чињенице, Одбор је увидом у конкурсну документацију коју је поднео кандидат Драган Сикимић, као и кроз непосредне разговоре са кандидатом који су обављени 21.12.2017. године и 17.1.2018. године, недвосмислено утврдио да Драган Сикимић испуњава све Законом прописане услове који се траже за избор директора, као и да испуњава све критеријуме које је сам Одбор дефинисао приликом расписивања конкурса. У том смислу, кандидату Драгану Сикимићу је, као и свим другим кандидатима, пре почетка разговора, постављено следеће питање : „Да ли сте члан неке политичке странке, и ако јесте, од када, не морате да наведете које.“ На постављено питање, кандидат Драган Сикимић, одговорио је на следећи начин : „Нисам члан, знам да је то елиминаторни услов, не бих се јављао да сам члан.“ О овоме постоји доказ, како кроз сачињени записник, тако и кроз аудио снимак, јер је уз сагласност Драгана Сикимића његов разговор са комисијом тонски сниман.

Комисија поводом овог питања жели да истакне следеће. Пре свега, наведеном одредбом члана 16. Закона о Aгенцији за борбу против корупције, јасно је истакнуто да „директор не може да буде члан политичке странке“, а то значи да испуњеност овог услова може да се цени само према ситуацији која постоји у тренутку подношења конкурсне документације. С тим у вези, евентуално чланство у политичкој странци кандидата које би претходило тренутку његове пријаве на конкурс није правно релевантна чињеница за могућност да једно лице буде изабрано на место директора Aгенције, те се Одбор овим питањем није ни бавио, јер би у супротном поступао незаконито, изван овлашћења која су му поверена законом.

Одбор се није бавио ни постављеним питањима о две евентуалне уплате кандидата у износу од по 40.000 динара на рачун Српске напредне странке, као ни његовим евентуалним избором 2017. године за председника Изборне комисије Општине Земун на предлог коалиције СНС-ПС-ПУПС. Ниједну од ових информација кандидат Драган Сикимић није доставио Одбору у својој биографији приликом подношења конкурсне документације, нити су ове информације Одбору биле познате. Са друге стране, Одбор Aгенције још једном подсећа на своја овлашћења која су му поверена Законом, а која су наведена и у овом саопштењу. Она јасно показују да Одбор Aгенције није истражни орган, већ надзорни орган, али надзорни орган у односу на директора, а не у односу на кандидате за место директора.

Најзад, Одбор не види ни да би његова упознатост са чињеницама које су наведене могла да утиче на одлуку Одбора поводом избора директора, јер ниједна од наведених чињеница не представља било којим законом предвиђену дисквалификаторну околност за избор било којег кандидата на место директора Aгенције за борбу против корупције. Разуме се, поступање Одбора којим би се елиминисао Драган Сикимић као кандидат за директора Aгенције због његовог евентуалног чланства у политичкој странци не би представљало диксриминацију, јер је самим Законом о Aгенцији за борбу против корупције као услов који директор мора да испуни изричито наведено да директор не сме бити члан политичке странке. Међутим, пошто је, како је образложено, утврђено да кандидат Сикимић у тренутку расписивања конкурса није био члан политичке странке, то би упуштање Одбора у питања која су од стране медија постављена Одбору, представљало прекорачење овлашћења предвиђених Законом о Aгенцији за борбу против корупције која су дата Одбору. Упуштање и оцењивање ових питања било би супротно и Уставу Републике Србије (члан 21. став 3., члан 46, члан 53, члан 55 и члан 86) и Закону о забрани дискриминације (члан 2. став 1.), а могло би се подвести и под арбитрарно и дискриминаторно понашање које Одбор није предузимао ни према једном кандидату, па ни према Драгану Сикимићу.

За Одбор Aгенције за борбу против корупције избор Драгана Сикимића као директора Aгенције је рес иудицата. Одбор нема разлога да ову одлуку додатно преиспитује нити ће се даље оглашавати по овом питању, осим ако Одбору не буду поднети несумњиви докази који му нису били познати у тренутку доношења одлуке, а који би по Уставу и законима Републике Србије битно утицали на доношење другачије одлуке.

На крају, Одбор Aгенције за борбу против корупције жели да истакне да ће и убудуће, као и до сада, бити отворен за сарадњу и спреман да одговори на свако питање које би било од евентуалног интереса за јавност. Одбор и овом приликом истиче да јавност, па и други надлежни органи могу да испитују искључиво законитост, а не и целисходност одлука које доноси Одбор. Та целисходност је, разуме се, заснована на примени закона, али о њеном постојању сведочи и чињеница да је и овом приликом Одбор донео одлуку једногласно. О целисходности одлука које доноси Одбор једини меродавни суд може да буде време пред нама. Свако супротно понашање не би допринело изграђивању угледа и независности Aгенције за борбу против корупције, као и њеног Одбора, чије чланове, подсећамо, бира Народна скупштина Републике Србије као представнички орган грађана Републике Србије.