Обележавање Међународног дана борбе против корупције

AСК 08.12.2022.

Међународном конференцијом „Процена ризика корупције“ Aгенција за спречавање корупције обележава Међународни дан борбе против корупције, уз подршку Мисије OEBS-a у Србији.

Процена ризика корупције представља системски алат који се користи са циљем да се идентификују места осетљива на корупцију и развију делотворне стратегије за управљање тим ризицима. Циљ ефикасног управљања ризицима корупције је заштита јавног интереса, владавина права, заштита људских права, благовремено пружање адекватних услуга грађанима, законито и ефикасно управљање јавним ресурсима. Другим речима, све оно што се корупцијом нарушава, истакао је директор Aгенције за спречавање корупције господин Драган Сикимић.

Поред директора Сикимића, у уводном излагању учесницима су се обратили: амбасадор Јан Брату, шеф Мисије OEBS-a у Србији, Нађа Ћук, заменица шефа Мисије Савета Европе у Београду, Владимир Орлић, председник Народне скупштине Републике Србије и Маја Поповић, министарка правде Владе Републике Србије.

Међународни дан борбе против корупције нас подсећа да је корупција глобални проблем, својствен свим државама. Корупција продире у све сегменте друштва, од економије и предузећа, до сектора правосуђа, образовања и медија.  Коруптивне праксе су антитеза добре управе. Мисија OEBS-a у Србији наставиће да ради у партнерству са српским властима и независним институцијама на развоју иновативних и одрживих мера како за превенцију тако и за кажњавање корупције.  Да бисмо елиминисали корупцију, потребно је да радимо у синергији и са свешћу да јаке демократске институције и механизми владавине права могу да буду велика препрека коруптивним активностима, истакао је амбасадор Јан Брату, шеф Мисије OEBS-a у Србији.

Генерална скупштина Уједињених нација усвојила је УН Конвенцију против корупције 31. октобра 2003. године те одредила 9. децембар као Међународни дан борбе против корупције са циљем подизања свести о корупцији и улози Конвенције у спречавању и борби против корупције. УН Конвенција ступила је на снагу 2005. године и исте године је ратификовала Република Србија.

Фото: Милан Обрадовић