Одржана пета обука за руководиоце институција које израђују план интегритета у трећем циклусу

AСК 25.11.2022.

Aгенција за спречавање корупције одржала је пету у низу обука за руководиоце институција које су у обавези да израде и спроведу план интегритета у трећем циклусу. Обука „Директор као покретач изградње институционалног интегритета“, одржана је 24. новембра на позив Општине Инђија, а похађало ју је 24 директора/заменика директора домова здравља, специјалних болница, јавних предузећа, основних школа, предшколских установа, центара за социјални рад из Сремског управног округа.

Циљ обуке био је да се руководиоцима институција представи важност израде планова интегритета као институционалног механизма за превенцију корупције. Учесницима су Драгана Крунић шефица Одсека за планове интегритета и анализу ризика од корупције и Лидија Кујунџић виши саветник у Одсеку, објасниле механизме за јачање индивидуалног и институционалног интегритета кроз надлежности Aгенције.

Полазницима обуке представљен је и начин израде и спровођења плана интегритета кроз ИТ апликацију, са посебним освртом на идентификацију и процену ризика од корупције, као и одабир адекватних мера побољшања у ризичним радним процесима.

Aгенција подсећа све институције да је у току друга фаза израде плана интегритета у којој радна група треба да процени ризике у свим областима/процесима које су наведене у нацрту плана интегритета, као и да је крајњи рок за доношење одлуке о усвајању плана интегритета и њено постављање у апликацију 31.12.2022. године.