Билатерални консултативни састанак са удружењем „Бироди“ и представницима Општинске управе Кладово и Радне групе за израду Локалног антикорупцијског плана (ЛAП)

Цивилно друштво 24.02.2022.

Дана 24.02.2022. одржан је консултативни састанак са представницима удружења „Бироди“ које спроводи пројекат „Унапређење интегритета, транспарентности и одговорности у општини Кладово“, коме су осим представница Aгенције Ксеније Митровић и Ђурђице Сучевић присуствовали представници удружења – реализатори пројекта Зоран Гавриловић и Снежана Ђапић, те представници општине Кладово, односно радне Групе за израду ЛAП-а.
Наведени пројекат је финансијски подржан од стране Aгенције за спречавање корупције, те је консултативни састанак који смо организовали био у функције подршке и контроле, односно мониторинга тока пројекта, као и помоћи Радној групи да координира активности и одреди рокове за њихово извршење.
Досад су на пројекту израђени документи Предлог Пословника о раду радне групе и Методологија израде ЛAП-а. Истовремено се са израдом ЛAП-а у овој локалној самоуправи одвија процес израде плана интегритета, те је представницима ЛС Кладово сугерисано да се области које ће бити регулисане планом интегритета не морају понављати у ЛAП-у, већ само назначити да је то регулисано поменутим планом, те да се у ЛAП укључе области за које је реално да су од интереса за локалну самоуправу и које ће се моћи стварно реализовати. То значи, на пример, да би се значајне и горуће области ставиле у ЛAП, а све остало у планове интегритета.
Координатор пројекта Зоран Гавриловић је предложио да чланови Радне групе поделе између себе 16 приоритетних области које ће анализирати и да се на наредном састанку договоре мере на којима ће се у оквиру тих области радити. Такође је предложио да Радна група координира израду плана интегритета са израдом ЛAП-а, тим пре што су неки чланови ове Радне групе истовремено и у тиму за израду плана интегритета.
Закључено је да се наредни заједнички састанак на којем ће бити обављен и мониторинг пројекта, бити одржан 15. априла у Кладову, где ћемо заједнички утврдити постигнућа Радне групе, односно испуњење активности које смо договорили на данашњем састанку и дати смернице за даљи рад ради успешног остварења пројектних циљева.