Konsultativni sastanak sa organizacijama civilnog društva Kako do efikasnijeg učešća civilnog društva u borbi protiv korupcije

Civilno društvo 22.09.2021.

A. Đekić: Konkursi Agencije su jedini od svih konkursa u Srbiji koji su potpuno transparentni
Milena Amon: Država mora biti partner privrednicima uopšte, pa i u sprečavanju korupcije
Anđelka Makrović: Iscrpljuju se kapaciteti nevladinog sektora

Agencija za sprečavanje korupcije u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizovala je konsultativni sastanak “Kako do efikasnijeg učešća civilnog društva u borbi protiv korupcije”, sa organizacijama civilnog društva koje aktivno deluju u oblasti sprečavanja korupcije.

Sastanak je organizovan sa ciljem da se učesnicima predstavi dosadašnji rad Agencije za sprečavanje korupcije u oblasti saradnje sa organizacijama civilnog društva, definisanje oblasti za buduću saradnju kroz razmenu mišljenja i sagledavanje mogućih mehanizama saradnje, kao i aktivnosti i planove Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u okviru Pregovaračkog poglavlja 23.

“Samo kroz otvoren i trajan dijalog možemo blagovremeno prepoznati društveni problem, jasnom javnom politikom njime upravljati i na kraju ga i povoljno rešiti. Zato sve antikorupcijske inicijative pozdravljamo i visoko vrednujemo” istakla je Maja Petrović, pomoćnica direktora Agencije u pozdravnom govoru.

Iskustva u dosadašnjoj saradnji Agencije za sprečavanje korupcije sa organizacijama civilnog društva predstavila je Ksenija Mitrović, šefica Odseka za edukacije, antikorupcijske planove i strategiju u Sektoru za prevenciju i jačanje integriteta Agencije za sprečavanje korupcije. Ona je podsetila na akte kojima je uređena saradnja Agencije sa OCD – Pravilnik o dodeli sredstava OCD i Smernice o saradnji Agencije sa OCD, koji su dostupni na veb sajtu Agencije i koji sadrže pored projektnog finansiranja i druge, veoma važne mogućnosti i oblike saradnje. Istakla je i primere dobre prakse sa završenih projekata sa brojnim udruženjima koji su kvalitativno pomerili stvari i doprinele poboljšanju u oblastima na koje su bili usmereni.

Aktuelnosti i plan rada Agencije za sprečavanje korupcije u oblasti saradnje sa civilnim društvom u narednom periodu, predstavila je Đurđica Sučević, rukovoditeljka Grupe za saradnju sa organizacijama civilnog društva. Ona je istakla da Agencija namerava sprovesti širu kampanju na temu sprečavanja korupcije i da su vrata Agencije za OCD uvek otvorena. Pritom je najavila da će Agencija i ubuduće finansijski i na sve druge načine pružiti podršku projektima OCD-a usmrenim na sprečavanje korupcije, jer je uključivanje civilnog društva u sprovođenje javnih politika veoma važno za njihovo kvalitetnije, jeftinije i efikasnije sprovođenje. Pozvala je udruženja da se aktivno uključe u predlaganje tema za buduću saradnju i da već u fazi planiranja budućih aktivnosti sarađuju sa Agencijom.

Predstavnici organizacija civilnog društva istakli su da je Agencija za sprečavanje korupcije organ sa najtransparentnijim procedurama kad je u pitanju spovođenje javnih konkursa i dodela sredstava iz budžeta. Takođe su pohvalili dostupnost informacija na sajtu i otvorenost za saradnju.

Predstavnik Bečejskog udruženja mladih Aleksandar Đekić istakao je važnost dobre saradnje i podrške od strane Agencije u proteklom periodu u brojnim aktivnostima od izrade LAP-a, preko izrade lokalnih antikorupcijskih akata, uključivanja građana u participativni budžetski proces, koji se i dalje nadograđuje, kao odličan mehanizam da se građani aktivno uključe u lokalna dešavanja i raspolažu sopstvenim sredstvima. Na ovaj način se povećava transparentnost i odgovornost rada lokalne samouprave. Od ostalih mera sprovedeno je i brendiranje službenih automobila, da bi se sprečile zloupotrebe, kao i mehanizam „građanske stolice“ radi povećanja učešća građana u procesima donošenja odluka.
Đekić se zahvalio Agenciji i na podršci u realizaciji projekta, aktivnoj ulozi u trenucima kada je projekat imao teškoće u sprovođenju, ističući da je važan upravo taj aspekt rada i da iznos sredstava koja se dodeljuju nije ključan niti presudan u smislu da li će se nešto realizovati ili ne.
U planu im je revidiranje LAP-a u delu koji se odnosi na zaštitu životne sredine, kako bi se pažnja u narednom periodu usmerila na taj problem i zaštitila životna sredina na lokalu.
Opština Bečej je drugi put za redom proglašena za najtransparentniju u Srbiji, što je jedan od važnih rezultata svih ovih aktivnosti. U planu je i prenos stečenih znanja i iskustava na više lokanih samouprava u saradnji sa drugim udruženjima.

Predstavnica udruženja „Zaštitnik preduzetnika i privrednika Srbije“, Milena Amon je istakla da je Agencija ključni faktor koji može da utiče na promene i poboljšanja u ovoj oblasti. Smatra da su veoma važne ekološke teme, koje postaju sve aktuelnije, pošto privrednici plaćaju ogromne ekološke naknade i zalažu se da im se vrati namenski karakter. Istakla je nameru udruženja da u narednom periodu ostvari saradnju sa Agencijom, jer država mora biti partner privrednicima uopšte, pa i u oblasti sprečavanja korupcije.

Predstavnik udruženja „Institut za istraživanje korupcije Kareja“ Siniša Janković izneo je svoja iskustva u istraživanju problema vezanih za korupciju. Predložio je saradnju sa Agencijom na teme vezane za borbu protiv političke, kao specifičnog oblika korupcije. Istakao je i važnost podrške od strane Agencije na projektima koje drugi finansiraju, a Agencija im daje načelnu podršku ili ulazi u saradnju na projektu u skladu sa svojim kapacitetima.

Jasmina Andrić iz Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost je govorila o saradnji sa Agencijom na projektu „Javno protiv korupcije“, koji je u toku, a pre svega o anketi koja je kao projektna aktivnost sprovedena na terenu širom Srbije i koja je dala novi uvid u situaciju koja se razlikuje od lokala do lokala. Rezultati ovog istraživanja će biti objavljeni na jednom od narednih sastanaka, a važno je da se iskoriste i mediji kako bi sve ovo moglo da se prenese i dobije značaj koji zaslužuje.

Anđelka Marković iz udruženja „Tri tačke“ istakla je važnost sagledavanja uticaja korupcije na stanje ljudskih prava u Srbiji. Ona smatra da se isrpljuju kapaciteti nevladinog sektora, kao i da su građani zasićeni problemom korupcije, zbog čega se malo uključuju u aktivnosti usmerene na ovu temu. Predlog za buduću saradnju je rad na transparentnosti i poboljšanju veb sajtova jedinica lokalne samouprave. Takođe kao važnu potencijalnu temu za buduću saradnju Marković navodi i korupciju koja sprečava uživanje ljudskih prava u Srbiji.