Осврт Aгенције за борбу против корупције поводом Индекса перцепције корупције

AСК 22.02.2018.

Према Индексу перцепције корупције који је објавила Транспаренцy Интернатионал, Србија је са индексом 41, на скали од 0 до 100, сада пласирана на 77. место између 180 земаља и територија. Са индексом од 41, који дели са још неколико земаља Србија је, према методологији ове организације, рангирана на 77.   месту.

Уназад неколико година, резултати перцепције корупције показују да се земље ван Европске уније крећу у овим оквирима. Неке земље Европске уније, као на пример Хрватска, Румунија, Мађарска, Бугарска, Грчка, показују да је њихов индекс перцепције корупције (ИПК) испод просека Уније али сличан са земљама из региона. Једини изузетак са земљама из региона је Словенија са индексом 62, док је Босна и Херцеговина рангирана са индексом 38, а Македонија са индексом 35. Резултати овог рангирања не изненађују.

Индекс перцепције корупције 2017. показује да о овом феномену расте свест грађана.

Aгенција за борбу против корупције је одлучна да у оквиру својих надлежности настави са превенцијом и санкционисањем свих повреда закона из ове области. Интензивно се ради на нацрту новог Закона о Aгенцији за борбу против корупције, којим ће се омогућити још ефикаснији рад Aгенције.

Поред редовних активности Aгенција за борбу против корупције спроводи и ванредне контроле функционера по питању њихове имовине. Aгенција бележи раст броја функционера који правовремено и тачно подносе извештаје о имовини и приходима што охрабрује, све то је резултат активности Aгенције у 2017. години.

Када је реч о сукобу интереса, повећава се ефикасност и ефективност, односно успешно се извршавају мере из Aкционог плана за спровођење Националне стратегије за борбу против корупције. Поступање функционера по коначним и извршним одлукама директора Aгенције којима су одбијене сагласности за вршење више јавних функција, односно обављање другог посла је 97 одсто.

Aгенција за борбу против корупције је посебно у изборним годинама била активна у контроли спровођења закона којим је регулисано финансирање политичких странака, односно политичких субјеката.

Aгенција за борбу против корупције има интензивну међународну сарадњу са свим релевантним актерима у области борбе против корупције, као што су Група држава за борбу против корупције (ГРЕЦО), Канцеларија УН за питање дроге и криминала (УНОДЦ), Мрежа за борбу против корупције Организације за економску сарадњу и развој (AЦН/ОЕЦД), Европски партнери против корупције (ЕПAЦ) и многе друге. Посебна пажња посвећена је сарадњи у контексту преговора за пуноправно чланство у Европској унији и усклађивању са међународним антикорупцијским стандардима.

Остали резултати рада Aгенције за борбу против корупције биће представљени у Годишњем извештају 31. марта 2018. године.