Zasedanje Konferencije država ugovornica UN Konvencije protiv korupcije

Predstavnici Agencije na godišnjoj konferenciji Evropskih partnera protiv korupcije
16/12/2019
Obaveštenje
24/12/2019

Zasedanje Konferencije država ugovornica UN Konvencije protiv korupcije

print
   Direktor Agencije za borbu protiv korupcije Dragan Sikimić, zajedno sa predstavnicima Ministarstva pravde, učestvuje na osmom zasedanju Konferencije država ugovornica UN Konvencije protiv korupcije (UNCAC), koje se održava u Abu Dabiju.
Kao najvažnije telo, kada je reč o primeni UNCAC, Konferencija je ustanovljena sa ciljem unapređenja kapaciteta država članica, jačanja saradnje u ispunjavanju ciljeva, promovisanja i nadzora nad primenom ovog dokumenta i zaseda jednom u dve godine.
Na ovogodišnjem zasedanju, koje će okupiti više od hiljadu učesnika, govoriće se o merama prevencije i borbe protiv korupcije, povraćaju dobara, tehničkoj pomoći, kao i pripremama za posebnu sednicu Generalne skupštine protiv korupcije, koja će biti održana 2021. godine.
Pored plenarnog zasedanja, biće održan i niz tematskih sastanaka, posvećenih Mreži institucija za prevenciju korupcije, dobrim praksama u prevenciji korupcije, inovativnim i digitalnim rešenjima u ovoj oblasti, kao i unapređenju saradnje među državama članicama, međunarodnim organizacijama i organizacijama civilnog društva.
Na poziv Kancelarije UN za pitanja droge i kriminala (UNODC), direktor Sikimić predstavio je i primere dobre prakse u oblasti saradnje Agencije i Državne revizorske institucije, na događaju, koji je, pre početka plenarnog zasedanja, organizovala Državna revizorska institucija Ujedinjenih Arapskih Emirata.
Republika Srbija ratifikovala je UNCAC 2005. godine.