Заседање Конференције држава уговорница УН Конвенције против корупције

Представници Агенције на годишњој конференцији Европских партнера против корупције
16/12/2019
Обавештење
24/12/2019

Заседање Конференције држава уговорница УН Конвенције против корупције

print
   Директор Агенције за борбу против корупције Драган Сикимић, заједно са представницима Министарства правде, учествује на осмом заседању Конференције држава уговорница УН Конвенције против корупције (UNCAC), које се одржава у Абу Дабију.
Као најважније тело, када је реч о примени UNCAC, Конференција је установљена са циљем унапређења капацитета држава чланица, јачања сарадње у испуњавању циљева, промовисања и надзора над применом овог документа и заседа једном у две године.
На овогодишњем заседању, које ће окупити више од хиљаду учесника, говориће се о мерама превенције и борбе против корупције, повраћају добара, техничкој помоћи, као и припремама за посебну седницу Генералне скупштине против корупције, која ће бити одржана 2021. године.
Поред пленарног заседања, биће одржан и низ тематских састанака, посвећених Мрежи институција за превенцију корупције, добрим праксама у превенцији корупције, иновативним и дигиталним решењима у овој области, као и унапређењу сарадње међу државама чланицама, међународним организацијама и организацијама цивилног друштва.
На позив Канцеларије УН за питања дроге и криминала (UNODC), директор Сикимић представио је и примере добре праксе у области сарадње Агенције и Државне ревизорске институције, на догађају, који је, пре почетка пленарног заседања, организовала Државна ревизорска институција Уједињених Арапских Емирата.
Република Србија ратификовала је UNCAC 2005. године.