Више од трећине грађана види Агенцију на челу борбе против корупције

Годишњи извештај 2011. ДПА
15/10/2012
Размена искуства са молдавским експертима
07/10/2013

Више од трећине грађана види Агенцију на челу борбе против корупције

UNDP_250
print

Препознатљивост рада Агенције за борбу против корупције расте из године у годину показују налази истраживања „Став грађана Србије према корупцији“, који су објављени 3. октобра. Са радом Агенције упознато је 77 одсто грађана, а 35 одсто сматра да би Агенција требало да буде на челу борбе против корупције. У односу на претходни циклус, Агенција је као институција забележила највећи раст, од девет одсто, и тако се нашла на трећем месту одмах после Владе Републике Србије (43 одсто) и полиције (39 одсто).

О седмом таласу истраживања јавног мњења говорили су Зоран Бабић, народни посланик СНС и председник ГОПАК Србија, Јуерг Стауденман, в. д. Сталног представника УНДП у Србији, проф. Зоран Стојиљковић, члан Одбора Агенције за борбу против корупције и Марко Благојевић, директор ЦеСИД.

Корупција је и даље други највећи проблем Србије, а број оних који су имали искустава са корупцијом је нешто већи у односу на прошлу годину. Сваки трећи грађанин Србије очекује да ће се корупција у наредној години смањити, а грађани сматрају да су најбољи начини борбе строге казнене мере (81 одсто), побољшање законских мера (64 одсто) , јачање контроле државе над јавном администрацијом (62 одсто) и јачање свести грађана о корупцији (52 одсто).

Са корупцијом је индиректно имало додира 26 одсто испитаника, док је 11 одсто имало директно искуство. Охрабрује чињеница да је све више оних који нису спремни да плате мито када им се тражи (46 одсто). Просечан износ мита, међу испитаници ма који су навели да су учествовали у корупцији, је 206 евра и знатно је виши него у претходна два циклуса.
(Фото: Медија центар Београд)