Узбуњивачима се не сме стављати у изглед отказ ако је у вези са пријављеним случајем корупције

Прес март 2013
02/04/2013
Сектор за послове превенције
15/07/2010

Узбуњивачима се не сме стављати у изглед отказ ако је у вези са пријављеним случајем корупције

ZnakHorizontalnoCirilicaveci
print

Директорка Института за трансфузију крви Републике Србије, Светлана Срзентић донела је Упозорење о постојању разлога за отказ уговора о раду узбуњивачима Драгану Трбојевићу и Радету Цветановићу јер су, како се наводи, својим исказима објављеним на антикорупцијском сајту Пиштаљка 25.12.2013. године, повредили радну дисциплину и нарушили углед Института.

Узбуњивачи су дали одговоре на питања у оквиру истраживања „Две године заштите: сведочења узбуњивача који су добили заштиту“ за потребе јавног гласила Пиштаљка у новембру 2013. године. Том приликом интервјуисана је већина узбуњивача који су добили заштиту Агенције.

Трбојевићу и Цветановићу Агенција за борбу против корупције је признала статус узбуњивача прошле године (1.10.2013.), о чему је обавештена директорка и упозорена да ће се одмаздом сматрати свака мера коју предузме у вези са њиховим радно-правним статусом у периоду од две године. Због стављања у изглед отказа заштићеним узбуњивачима, што се сматра одмаздом ако је у вези са пријављеним случајем корупције, Агенција је од директорке затражила изјашњење.

У вези са могућим незаконитостима на Институту, Агенција је поднела извештај Тужилаштву за организовани криминал (10.9.2013).