У року достављено 14.643 извештаја

Комунистичка партија
29/05/2012
Годишњи извештај 2011. КП
29/05/2012

У року достављено 14.643 извештаја

print

Извештаје о имовини и приходима у законском року, до 1. фебруара, Агенцији за борбу против корупције поднело је 14.643 функционера, док је њих 1.300 доставило извештаје после прописаног рока, са непотпуним подацима, или на старим обрасцима.

Директорка Агенције за борбу против корупције Зорана Марковић истакла је на конференцији за новинаре да број поднетих извештаја показује да функционери испуњавају обавезе из закона, посебно ако се има у виду да је Републичком одбору за спречавање сукоба интереса раније поднето око 6.000 извештаја.

Директорка Агенције је навела да је више од 95 одсто републичких функционера испунило обавезу у законском року.

Марковић је истакла да је недостављање извештаја о имовини и приходима, као и давање лажних података, кривично дело.

Указујући да извештаји и даље стижу у Агенцију, Марковић је рекла да је још тешко проценити колико је функционера у Србији обавезно да подноси извештаје о имовини и приходима, јер је још у току преписка са државним органима и инстутицијама о броју функционера, али да би се могло оценити да их је око 18.000.

Директорка Агенције је навела да је у процесу израда Регистра функционера, као и да ће упоредо бити обрађивани извештаји који ће, по закону, бити јавно објављени на сајту.

На обради извештаја раде свега четири особе, због обезбеђивања законске обавезе чувања података о личности, додала је она.

Према њеним речима, сви извештаји који пристижу после 1. фебруара биће третирани као закаснели.

Током јануара, Агенција је одговорила на између 400 и 600 захтева за мишљење о обављању друге функције, односно шта се сматра јавном функцијом по закону, казала је Марковић.

Од 14 захтева за добијање сагласности за обављање друге функције на седам је одговорено да имају рок до 1. априла да се определе коју ће функцију обављати и даље, а да се о седам захтева који се односе на обављање друге професионалне делатности још одлучује.

Марковић је рекла да ће извештаји функционера о имовини и приходима бити проверавани на основу пријава и доказа грађана, као и покретањем процеса код истражних органа.

Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић изјавио је да су функције у законодавној и извршној власти неспојиве и да ће сви функционери који су сада на обе до 1. априла морати да се определе коју ће наставити да обављају.

Чупић је истакао да ће се закон, односно одредбе о спречавању сукоба интереса, примењивати на све функционере и да се неће толерисати обављање две или више неспојивих функција.

Он је позвао политичаре да се, при опредељивању за једну од функција, руководе општим интересима, а не личним и да у свом раду поступају у оквиру закона.

Чупић је рекао да Агенција још није добила ниједан захтев за давање сагласности за вршење више функција од политичара из Војводине који се налазе на више функција, а о којима је ових дана било доста писања у медијима.

Према нејговим речима, закон ће се једнако примењивати на све функционере и неће бити селективне примене, као и да се неће толерисати ни једна ситуација која доводи до сукоба интереса.

Чупић је рекао да је закон такав и да ће се спроводити, али да Скупштина Србије може да га промени, као и да може да смени чланове Одбора Агенције, али да у овом случају не долази у обзир позивање на неке друге законе.

Додао је да ни Устав Србије не дозвољава сукуб интереса при вршењу јавне функције.