Саопштење поводом Упутства за припрему буџета за 2011. годину

Саопштење поводом Упутства за припрему буџета за 2011. годину

print

Агенција за борбу против корупције добила је данас, 10. септембра, са значајним закашњењем у односу на остале кориснике буџета Републике Србије, Упутство за припрему буџета за 2011. годину, јер је коверат који садржи Упутство адресиран на непостојећи орган тј. Републички одбор за решавање о сукобу интереса.

Начињени пропуст дешава се другу годину за редом, иако је на гашење Републичког одбора за решавање о сукобу интереса, а оснивање Агенције за борбу против корупције, Министарству финансија указано још прошле године. Будући да је рок за предају пројекције буџета 17. септембар, Агенција има свега седам дана да испланира и у року достави свој план за 2011. годину.

Подсећамо да овако кратак рок за испуњавање обавеза у односу на друге кориснике буџета може представљати не само дискриминацију Агенције већ и својеврсни притисак на рад ове институције. Агенција такође указује на непостојање ажурних података у овом министарству посебно због чињенице да и поједини помоћници Министра финансија позиве за интерну стручну обуку и даље шаљу на адресу непостојећег Републичког одбора за решавање о сукобу интереса. Оваквим поступањем не доприноси се јачању интегритета државних органа и непотребно се нарушавају професионални односи комуникације између државних и органа регулаторних тела.