Саопштење поводом Упутства за припрему буџета за 2011. годину

Годишњи извештај 2011. РАВАНИЦА
29/05/2012
Реформистичка странка
29/05/2012

Саопштење поводом Упутства за припрему буџета за 2011. годину

print

Агенција за борбу против корупције добила је данас, 10. септембра, са значајним закашњењем у односу на остале кориснике буџета Републике Србије, Упутство за припрему буџета за 2011. годину, јер је коверат који садржи Упутство адресиран на непостојећи орган тј. Републички одбор за решавање о сукобу интереса.

Начињени пропуст дешава се другу годину за редом, иако је на гашење Републичког одбора за решавање о сукобу интереса, а оснивање Агенције за борбу против корупције, Министарству финансија указано још прошле године. Будући да је рок за предају пројекције буџета 17. септембар, Агенција има свега седам дана да испланира и у року достави свој план за 2011. годину.

Подсећамо да овако кратак рок за испуњавање обавеза у односу на друге кориснике буџета може представљати не само дискриминацију Агенције већ и својеврсни притисак на рад ове институције. Агенција такође указује на непостојање ажурних података у овом министарству посебно због чињенице да и поједини помоћници Министра финансија позиве за интерну стручну обуку и даље шаљу на адресу непостојећег Републичког одбора за решавање о сукобу интереса. Оваквим поступањем не доприноси се јачању интегритета државних органа и непотребно се нарушавају професионални односи комуникације између државних и органа регулаторних тела.